“Er is altijd wel een excuus”

Johan Cruijff over Geert Wilders in Holland sport met Wilfried de Jong

0
236

Johan Cruijff Nederlands beste voetballer ooit en jongen van de straat bij Wilfried de Jong in Holland Sport. Cruijff stond bekend om zijn meningen over de meest uiteenlopende zaken. Dit waren tevens onderwerpen waar het orakel uit Betondorp wellicht minder verstand van had.

Dankzij beredeneringen in logica en een schat aan ‘streetwise’ wist een betweterige Cruijff al op jonge leeftijd tegen haren in te strijken. Op voetbalgebied stond de kennis van Cruijff zelden tot discussie, maar die vlieger ging niet altijd op zodra het over andere onderwerpen ging. Wat overigens op latere leeftijd hartelijk door Johan Cruijff zelf werd erkend.

Door schade en schande wordt men wijs niet waar? Geleerd. Gepokt en gemazeld, maar de aard van het beestje verander je zomaar niet. Johan Cruijff bleef uitgesproken: onnavolgbaar, logisch en scherp. Met dit in het achterhoofd is dit fragment bij Holland Sport extra leuk. Cruijff mag reageren op bekende personen die op foto’s voorbijkomen. En dan is daar een foto van Geert Wilder. Ingrediënten voor een sappige quote waar in de media nog lang over gesproken zal worden.

En dan Cruijff, rust zelve, totaal niet in paniek of in de overdrive van politieke correctheid. ‘El flaco’ de taalkunstenaar geeft behouden zijn mening en laat presentator Wilfried de Jong op zijn Cruijffiaans enigszins verward achter. Na een bizarre vergelijking van De Jong over Wilders’ “eigen volk eerst” en zoveel mogelijke Nederlandse voetballers bij Nederlandse clubs, reageert Cruijff laconiek: “Wij moeten niet altijd een excuus zoeken. […] Wij zijn allemaal gelijk. […] Over het algemeen wordt de autochtone Nederlander meer achtergesteld want daar is altijd wel een excuus voor.”

Johan, wij missen je!