Dictatoriaal EU in chaotisch Catalonië

Timmermans: "Om de rechtsstaat overeind te houden is 'proportioneel geweld' gerechtvaardigd"

0
88
Catalaanse trots, Catalaanse vlag.
Catalaanse trots, Catalaanse vlag.

Ongeloof, woede, meningen, nuanceringen en nagepraat. Paar dagen na het politie optreden in Catalonië vindt iedereen er wel wat van. Naast onvolledige nieuwsberichten zijn er ook onvolledige analyses. Wat kan er opgemaakt worden uit het walgelijke enge optreden van de Spaanse politie? Dat is vandaag meer duidelijker geworden. 

“De tijden van dictator Franco herleven en de EU moet ingrijpen”, zeiden Catalanen in onwetend koor. Paar dagen na de knuppelpartij is de EU bijeen om het over de zaak te hebben. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zei vandaag in een debat met het Europees Parlement dat het conflict tussen Catalonië en de Spaanse regering een zaak van Spanje zelf is. Daarnaast is er veel mistig geblaat over democratie en de wet. Uiteindelijk is de eindconclusie fundamenteel belangrijk in deze. Welke kant kiest de EU? Spanje of Catalonië? Voor de ingewijden is dit geen vraag en het antwoord voor dit debat al duidelijk: Spanje.

Enfin Timmermans heeft het woord en zegt het volgende: “Om de rechtsstaat overeind te houden is ‘proportioneel geweld’ soms gerechtvaardigd.” Mwa 900 Catalanen in het ziekenhuis. Binnen de perken Timmermans? De vicevoorzitter gaat verder: “Het is ‘fundamenteel’ dat grondwetten in de EU worden gerespecteerd.” En dat is het stokpaardje. Wat je niet hoort is dat verschillende Catalaanse partijen 18 maal hebben geprobeerd het gesprek aan te gaan met Madrid over een referendum. Waarom? Nou bijvoorbeeld betaalt Catalonië vele malen meer aan de nationale schatkist dan andere delen in Spanje.

Timmermans heeft een mond vol over democratie en de wet die nageleefd moeten worden. Dankzij de EU hebben de burgers steeds minder een directe stem op zaken die hun aangaan. Je hoeft hiervoor niet over de grens te kijken. Referenda worden de nek omgedraaid en langzaam maar zeker proberen de politici van referenda in zijn geheel af te komen. Het moet toch niet zo zijn dat mondige burgers ook ineens een wettelijke stem hebben! En daar wringt dus de schoen in Timmermans zijn betoog. De Limburger in dienst van de EU heeft het over democratie en wetten die nageleefd dienen te worden. Het volk voelt steeds meer onmacht. Politici zijn geen volksvertegenwoordigers meer en een referendum is nog de enige democratische troef om hun stem te laten horen in kwesties die de burgers aangaan. Maar dan is er een keer een trotse regio met echte volksvertegenwoordigers die hun nek uitsteken… Wordt hun stem neergeknuppeld door schuimbekkende politieagenten in opdracht van de Spaanse regering van premier Mariano Rajoy (met rugdekking van de EU). Welkom in het totalitaire systeem dat de EU heet. Moltes gràcies!

En hoe nu verder? Hopen dat beide kampen alsnog het dialoog aangaan, maar dat lijkt onwaarschijnlijk met twee strijdbare partijen. Catalonië en Europa zet je schrap. Meer troepen zijn vanuit Madrid onderweg en Rajoy zal niet schromen om deze in te zetten. De vrees is dat Catalaanse politici zullen worden opgepakt en dan is de chaos echt compleet.

However, it is of course a duty for any government to uphold the rule of law and this sometimes does require the proportionate use of force.

 

Lees HIER een analyse van NRC over deze kwestie.