Christopher Hitchens: “De grootste bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting is niet de staat

De correcte publieke opinie is een groter gevaar, maar daar moet je maling aan hebben

0
43

Throwback met held Christopher Hitchens (moge hij rusten in vrede), die in debat is met met Shashi Tharoor over de grootste bedreiging van de vrijheid van meningsuiting. Volgens Hitchens is dat niet de staat, maar de massa.

De correcte publieke opinie is een groter gevaar. Hitchens verwijst naar kritiek op religie en met name de islam. De ophef en rellen die zijn ontstaan in 2006 nadat de Deense Kurt Westergaard een cartoon had gemaakt van de profeet Mohammed is volgens Hitchens hier een goed voorbeeld van.

“Het is een groot probleem. De druk van de massa, het publieke domein, is de zwaarste om te weerstaan. Je kan zelfs voor racist worden uitgemaakt, zeker als je kritiek hebt op religie,” aldus Christopher Hitchens die gelijk een antwoord geeft hoe met deze zware kritiek om te gaan. “A part of growing up is to say: ‘The hell with the community. I don’t care about the community, I don’t care about the crowd.'”

Classic old Hitchens. You gotta love him. Check hier hoe Hitchens een religieuze vrouw in een Australische tv-show sloopt.