Experiment: jouw waarheid vs groepsdruk

Hoe sterk is jouw waarheid?

0
122

Iedereen gelooft graag van zichzelf dat hij onafhankelijk is in zijn denken. Niemand wil als meeloper worden bestempeld, maar angst om afgewezen of irrelevant te worden wint vaak van de individuele gedachten.

Een voorbeeld van vandaag de dag: het is vrij veilig om in een doorsnee gezelschap aan te geven dat de Amerikaanse president Donald Trump toch wel een hele enge en verschrikkelijke man is. Wellicht mede ingegeven door wat gekleurde media waarvan de nuances al tijden kwijt zijn. Om deze persoon heen wordt door de rest van gezelschap instemmend geknikt. Maar als er dieper doorgevraagd wordt, zijn de argumentaties doorgaans stoterig en incompleet. Ondanks de ondoordachte mening deugen deze mensen wel. Het is niet ondenkbaar dat er één of twee personen die er niet zo over denken, maar de sociale cohesie niet willen verstoren.

Doris Lessing: “Zoek contact met elkaar”
Om dit kuddegedrag te doorbreken en de mensen meer hun waarheid naar voren te laten brengen moet er contact met elkaar gezocht worden, zegt literair kanon Doris Lessing. Experimenten geven aan dat de kracht van de groep afneemt zodra mensen met elkaar in contact komen. In een verdekte omgeving zijn mensen eerder geneigd hun waarheid te etaleren.