Herman Brood in gesprek met Henk Binnendijk over God (1994)

"Jij denkt dat je deugt omdat je God hebt, maar misschien heb jij God wel omdat je niet deugt"

0
668

Ingezonden. Een prachtig gesprek tussen Herman Brood en Henk Binnendijk (destijds de voorman van de Evangelische Omroep, de EO). Het onderwerp is God en er is verbazing bij Brood vanwege de overtuiging bij Binnendijk.

Zonder op enig moment onbeschoft te zijn, geeft Herman Brood zijn visie op de werkelijkheid. Soms op kinderlijke wijze. Religie kan met veel (kinderlijke) argumenten op kinderlijke wijze worden geridiculiseerd en worden weerlegd. Over water lopen, een kind krijgen zonder seks, herrijzen uit de dood, op een vliegend paard van de aarde vertrekken, besluiten tot kindermutilatie (besnijdenis), sommige dieren wel eten en sommige niet, de plicht je kind te offeren omdat God dat wenst, water in wijn veranderen, blinden laten zien, en zo voort.

Biologen zijn het er ongeveer wel over eens dat de ‘mens’ al 200 tot 250 duizend jaar op de aarde rondloopt. Het is toch op zijn minst twijfelachtig dat deze gebeurtenissen zouden hebben plaatsgevonden in een zeer ongeletterd gebied op de aarde; het Midden-Oosten. Een verstandigere God zou het gegund hebben aan een meer geletterd volk als de Chinezen bijvoorbeeld, die zijden kleding maakte. Maar dat terzijde.

Terug naar de video.

Waarom is het begrip ‘God’ nodig?

Herman Brood begrijpt terecht niet waarom het begrip ‘God’ zo nodig is. Het geweten van een gezond mens zou hem of haar immers prima de weg kunnen wijzen. Een God of geloof is dan ook niet nodig volgens Herman Brood. Op filosofische wijze spreekt hij dan ook hele mooie woorden als hij het volgende zegt tegen de gelovige Binnendijk: “Jij denkt dat je deugt omdat je God hebt, maar misschien heb jij God wel omdat je niet deugt.”

In mijn hart deug ik echt.

 

 

Daarmee is het punt gemaakt. Het ‘geweten’ van een (geestelijk gezond) mens is prima in staat ondeugdelijkheid te repareren. Voor het overig deel van de bevolking hebben wij wetten om de boel in het gareel te houden. Een God of goddelijke wetten zijn daarmee overbodig.

Heb jij ook een video en/of een verhaal die jij wilt delen met de bezoekers van DVHVW? Stuur deze dan naar redactie@dansvoorhetvrijewoord.nl