Koningin van de ethiek Elfie Tromp: “Tot hier en niet verder”

Gebruik vooral niet het vrije woord om andere opvattingen onderuit te halen, maar elimineer ze

0
323
Elfie Tromp in de keuken
Foto: Elfie Tromp in de keuken (foei seksistisch). (Bron: Vlog Metro)

Dagblad Metro zet zijn columnisten tegenwoordig ook in als vloggers. Op de facebookpagina van de gratis krant bespreken de twee uitgesproken columnisten het nieuws van vandaag de dag: Ebru Umar en Elfie Tromp. 

Umar, winnaar van de Pim Fortuyn Prijs in 2017, heeft geen introductie nodig. Elfie Tromp, niet te verwarren met Trump want dat zou de schrijfster uit de theaterwereld namelijk enorm flauw vinden, is daarentegen misschien minder bekend – maar zeker niet minder uitgesproken. Eerder schreef de Rotterdamse Trump (fuck, sorry) Tromp voor De Volkskrant en het gesubsidieerde ‘verbindende’ Joop.nl.

Vrijheid voor meningsuiting is toch voor iedereen?
Tromps’ achtergrond druipt van haar vlogs af en gelukkig mag dat in het ‘vrije’ westen. Zij mag online haar mening ventileren. Er zullen wellicht mensen zijn die het niet met haar eens zijn of zelf walgelijk vinden, maar die vrijheid is er voor iedereen. Of toch niet? Nee, jij mag uitkomen voor jouw mening zolang deze maar hetzelfde is als die van haar en de rest van de zelfbenoemde feministen, maar niets meer zijn dan radicale linkse activisten.

Koningin van de ethiek
Als een soort moeder van de moraal, koningin van de ethiek, beleerd zij haar kijkers dat het internet, het gedrag van de gebruiker erop wel te verstaan, in de puberteit zit. “We zitten allemaal zo’n 15 jaar op het internet en je merkt dat wij onredelijk heel kwaad worden, we zoeken de grenzen op van wat sociaal toelaatbaar is en het is nu tijd om als ouder gaan optreden en te zeggen: tot hier en niet verder”, aldus de docerende moeder Tromp. “Dat heb ik zelf gedaan om het manifest tegen GeenStijl te ondertekenen, waarbij adverteerders werden gevraagd of ze zich daadwerkelijk willen liëren aan een seksistisch en racistisch platform.” De air van mevrouw: “Je moet goed luisteren rotkind en anders sleep ik je met je haren erbij!” De aanleiding van deze vlog is het alsmaar groeiende online censuur. Waar rechtse platformen van extreem tot feitelijk het online leven onmogelijk wordt gemaakt door de deugende netwerken, websites en hostings. Je kan natuurlijk sommige initiatieven en/of content walgelijk vinden, maar om deze te elimineren omdat sommige mensen het niet aanstaat is natuurlijk eenrichtingsverkeer in een democratie.

Extreem rechts van de radar
Als antwoord daarop wordt er gedacht aan een nieuw internet waar de gecensureerde partijen zich niets aan hoeven te trekken van deugende platformen en de twee grootste besturingssystemen (Apple en Google) die nu een monopolie hebben op de door hun gemaakte regels. Extreem rechts, voor zover het ook echt daadwerkelijk extreem rechts is, verdwijnt hiermee van de radar en minder radicale rechtse geluiden zullen minder in conflict komen met de linkse opponent. Beide gevallen zijn onwenselijk voor een debatterende weerbare maatschappij. Maar zo denkt Tromp er niet over. Hoewel Tromp terecht aangeeft dat ze het ook wel een beetje eng vindt dat ‘extreem rechts’ van de radar verdwijnt, lijkt ze toch wel zoiets te hebben van opgeruimd staat netjes.

Blik op de toekomst
Vervolgens sluit Tromp haar vlog af met een blik op de toekomst. Ze hoopt dat over 15 jaar ál die racisten van internet zijn verdwenen, dat ‘wij’ op het gewone internet dan volwassen zijn en dat het een plek is voor verdieping inplaats van vervlakking. Ziet u hier de ironie? De zijde van de gutmenschen elimineert inplaats van dat zij verdieping zoekt, maar zodra iedereen met een ander geluid van het toneel is verdwenen – is het tijd voor verdieping. Dat er nu containers grof cement over internet wordt gestort om een egaal platform van vervlakking te creëren, maakt de ironie compleet.

 

http://