Strijdbare Lukkassen in debat bij Buitenhof over cultuurmarxisme

Lukkassen: "Cultuurmarxisme is het toepassen van het economische marxistische gelijkheidsideaal op de cultuur"

0
107

De term cultuurmarxisme hoor je, langzaam maar zeker, meer en meer. Maar wat is cultuurmarxisme precies? Welke gedachtegoed schuilt hierachter? Sid Lukkassen, VVD-raadslid in Duiven en auteur van o.a. ‘Avondland en identiteit’, gaat in debat met Casper Thomas, redacteur van De Groene Amsterdammer met als specialisme ‘Denkers’.

Allereerst verdient Sid Lukkassen een kleine introductie. Lukkassen zit vaak aan tafel bij café Weltschmertz en al snel merkt de kijker dat het VVD-raadslid over een bijzonder grote kennis beschikt. Daarnaast is zijn vocabulaire zeer academisch en wordt de ene na de andere, voor het grote publiek, onbekende intellectueel aangehaald.

Deze combinatie maakt hem voor ingewijden zeer interessant om naar te luisteren, maar is Lukkassen tegelijkertijd voor het grote publiek onnavolgbaar. En dat is zonde. Zeker in dit debat waar Lukkassen terecht fel reageert zodra Casper Thomas hem probeert te framen door te linken aan terrorist Anders Breivik. Thomas weet zijn betoog beter te vertalen naar het doorsnee publiek, waar overigens ook de presentator Paul Witteman toebehoort. Witteman valt door de mand met zijn gebrekkige kennis en lijkt zich ook matig te hebben ingelezen.

In het hol van de leeuw is een strijdbare Lukkassen te zien tegenover een gehaaide en demoniserende Thomas. Desalniettemin weet Lukkassen bij minuut 14 zijn punt duidelijk neer te zetten welke kant het cultuurmarxisme opgaat. “In de bibliotheek in de Universiteit van Utrecht is poster met de tekst ‘unlearn everything what you’ve learned’, want het is allemaal blanken mannen geschiedenis. Dan vergooi je heel groot deel van waardevolle historie weg”, aldus Lukkasen.


Wat is cultuurmarxisme?

Maar wat is cultuurmarxisme nou precies? Dat is moeilijk kort en bondig te omschrijven en makkelijk te reduceren door de linkerzijde. Tijd om je erin te verdiepen. Heb je na deze video de smaak te pakken zijn onderstaande video’s ook meer dan de moeite waard om te bekijken/beluisteren.

Lees HIER een interessant opinie stuk, NRC nog wel, van Eric C. Hendriks over het gevaar van cultuurmarxisme.

En lees HIER een analyse over het debat tussen Lukassen en Thomas.