Martin Sommer’s “met de billen bloot” te kort door de bocht

De pseudoniemen geven aan hoe slecht het gesteld is met de vrijheid van meningsuiting

0
98
Martin Sommer oppert zodra alle SM-gebruikers met de billen bloot gaan, het snel is afgelopen met het gescheld en getrol.
Martin Sommer oppert zodra alle SM-gebruikers met de billen bloot gaan, het snel is afgelopen met het gescheld en getrol.

“Iedereen met de billen bloot”, suggereert Martin Sommer in de Volkskrant om het gescheld en getrol tegen te gaan. “Dan is het snel afgelopen”, luidt de conclusie van de columnist.

Uit meerdere hoeken kan Martin Sommer zijn idee op steun rekenen. In theorie is dit tenslotte dé oplossing luidt de conclusie, maar in praktijk blijkt dat de oplossing helemaal niet zo simpel is. Er zijn diverse redenen waarom mensen online een pseudoniem gebruiken. Dit heeft niet, kort door de bocht, alleen maar met trollen en scheldende aso’s te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld twitteraars die bepaalde functies bekleden bij de overheid of bedrijven waar onwelgevallige meningen veel schade kunnen aanrichten. Om maar nog niet te beginnen over ZZP-ers.

Het is jammer, maar waar. Toch zou het streven moeten zijn dat ieder persoon openlijk het debat voert. De pseudoniemen geven aan hoe slecht het gesteld is met de vrijheid van meningsuiting. De anonimiteit staat dwars op het vrije woord. Feit blijft dat zodra jij een scherpe mening de online wereld instuurt deze uiting al snel bij een werkgever als problematisch ervaart kan worden. Zeker hoge bomen, maar ook onder aan de ladder: (jonge) sollicitanten kunnen zichzelf een slechte dienst bewijzen om hun mening online te verkondigen.

“Wat Facebook en Twitter dus moeten doen, is alleen gebruikers toelaten die zich laten kennen”, luidt de eindconclusie van Martin Sommer. Naïef om te denken dat dit plan waterdicht is en gaat Sommer voorbij aan het feit dat er nu mensen doodgecensureerd worden wanneer het overduidelijk is dat dit geen pseudoniem is. Nee, totdat het grijze gebied van artikel 7 (de vrijheid van meningsuiting) niet wordt aangepast is het antwoord van Sommer alleen in theorie een oplossing in de goede richting. Tot die tijd laat twitteraars lekker schelden en fuck nepnieuws van de staat!