Klassiekertje Pim Fortuyn – Dit land is het zat. C’est ca!

"Dan ik maar afgemaakt, oké prima, maar het probleem meneer dat blijft"

0
1211

Visionair – Iemand die een helder beeld heeft van een door hem gedachte toekomstige ontwikkeling. “Er is hier een vijfde colonne die dit land naar de verdommenis willen brengen.[…].Het gaat om uw kinderen, om uw kleinkinderen, waar gaat het anders om?[…]. Dan ik maar afgemaakt, oké prima, maar het probleem meneer dat blijft. C’est ca.”

Het is inmiddels alweer meer dan 15 jaar geleden, nog geen 3 maanden voor zijn moord dat Fortuyn en partijgenoten van Leefbaar Nederland voor een spoedoverleg bijeenkomen vanwege een interview dat Fortuyn heeft gegeven aan de Volkskrant. In het kader van vrijheid van meningsuiting legt Fortuyn zijn ideeën bloot over het nut van het Grondwetsartikel: gij zult niet discrimineren. “Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten. Ik ben ook voor afschaffen van dat rare Grondwetsartikel: gij zult niet discrimineren. Prachtig. Maar als dat betekent dat mensen geen discriminerende opmerkingen meer mogen maken, en die maak je in dit land nogal snel, dat zeg ik: dit is niet goed. Laat mensen die opmerkingen maar maken. Er is een grens en die vind ik heel belangrijk: je mag nooit aanzetten tot fysiek geweld. Dat kan een rechtsstaat zich niet permitteren. Maar als een imam weet te vertellen dat mijn levenswandel volstrekt verwerpelijk is en beneden die van varkens ligt: oké, dan zegt hij dat maar.” Enigszins vertaalt naar vandaag de dag: je moet intolerantie altijd kunnen benoemen en veroordelen zodra dat niet meer kan vanwege ‘discriminatie’ (lees: politieke correctheid) moeten we maar eens met zijn allen in debat gaan over deze kwestie.

Daarnaast heeft de Volkskrant, van de misschien wat naïeve Fortuyn, bewust een quote uit zijn context gehaald waarvan de gevolgen desastreus waren. De krant kopte “Pim Fortuyn op herhaling: ‘De islam is een achterlijke cultuur'”. Zodra er gekeken wordt naar de uitleg van Fortuyn, is de onderbouwing van deze uitspraak meer dan helder. “Ik haat de islam niet. Ik vind het een achterlijke cultuur. Ik heb veel gereisd in de wereld. En overal waar de islam de baas is, is het gewoon verschrikkelijk. Al die dubbelzinnigheid.” Dit was tegen het zere been van de partij die niet tegen de commotie was bestand (lees: ongenuanceerde kritiek op de islam) en niet in de schaduw wilde staan van de Goddelijke Kale, Professor Pim Fortuyn. Vijftien jaar geleden was het volgens Fortuyn al 5 voor 12, is het nu te laat? Eén ding is zeker: dit land is het zat. C’est ca!