Rampzalige week voor de vrijheid van meningsuiting

De online censuur brigades draaien op volle toeren - Een analyse van een jaar dat slecht begint

1
135
Online censuur

De eerste week van het nieuwe jaar 2018 gaat de boeken in als een rampzalige week voor de vrijheid van meningsuiting. De online censuur brigades draaien met name in Duitsland op volle toeren, maar ook in ons eigen Nederland zijn er voorbeelden van mensen die zelf willen nadenken gedelete zijn van social media.

Het initiatief DVHVW is niet voor niets in het leven geroepen: de nood is hoog om de aanvallen op het vrije woord te belichten. Of het nou gaat om een doosje humor, ironie of een heldere politiek incorrecte mening. Nu wordt het steeds duidelijker dat ook het ‘vrije’ internet wordt platgewalst door angsthazen aangestuurd door nog engere politici.

Laten we beginnen in eigen land. Hoewel de lieden van Joop doorgaans geen uitgesproken voorstanders zijn van het vrije woord, is historicus en Jooperiaan Han van der Horst drie dagen verbannen van facebook. Van der Horst deelde dit bericht van Frontaalnaakt mét een illustratie erbij van een kech topless op een fiets en schreef vervolgens zijn frustraties van zich af op de site van Joop. Hoewel in het stuk ook onzin staat, heeft de linkse babyboomer meer dan gelijk als hij zegt: “Ik vind het eerlijk gezegd gevaarlijk dat een of andere particuliere ondernemer die door niets of niemand gekozen is, kan bepalen wat gepaste inhouden zijn Ik dacht vroeger dat het internet vrijheid zou brengen. Ik ben daar niet meer zo zeker van. […] Er zijn nu in verschillende Europese landen wetten in de maak om jullie te dwingen inhouden te controleren volgens van buitenaf opgelegde richtlijnen. Dat heeft met nepnieuws te maken. Daar zullen jullie wel in meegaan, uiteraard om geen lucratieve markten te verliezen maar ook omdat jullie en jullie grote baas het gráág doen. Ik zou om te beginnen elke medewerking op dit gebied weigeren want het is jullie taak niet. Het is de taak van het openbaar ministerie. In jullie toelichtende teksten op Facebook schrijven jullie dat jullie een veilige omgeving willen scheppen. Jullie scheppen geen veilige omgeving. Jullie geven mensen die het op prijs stellen zelf na te denken, een hoogst onveilig gevoel. Alsof ik met die ban van drie dagen gemangeld wordt en gedrild en aangepakt omdat die link van mij niet past bij de group think of zo.” Woooow ‘snap’! Jaja, echt waar op de radicale gesubsidieerde site van Joop.

Dan nu even naar onze geliefde oosterburen waar Merkel en co met de nieuwe censuurwet in de hand iedere mening die boven het maaiveld uitsteekt met de grond gelijk maakt. Nu heeft Duitsland al geen lekker verleden als het gaat om dictatuur, maar wordt vandaag de dag online bepaald wat mensen mogen zeggen en niet. Politici gaan daar niet over, commerciële bedrijven niet, maar een rechter. En mochten er nou echt grenzen zijn overschreden dan kan er aangifte worden gedaan en dan buigt een rechter zich daarover. Dus wordt daar een wet voor bedacht en wanen we ons ineens weer de tijden van de DDR.

Een klein snel overzicht van wat er online is verwijderd:

  • In het nieuwe jaar kreeg vicevoorzitter van de AfD fractie, Beatrix von Storch, een Twitter- en Facebook ban nadat zij had geklaagd over een tweet van de politie in het Arabisch.

Tweet Politie Duitsland Arabisch nieuwjaar

  • Het volgen van islamitische stromingen wordt onmogelijk gemaakt.

Tweet censuur islamcritisi

 

  • En weer in Duitsland wordt het satirische tijdschrift Titanic zijn moeder gecensureerd en is de Duitse journalisten vakbond, ja zij wel, terecht ‘wütend’.

Titanic

 

Nee! Nog niet wegklikken, we zijn er nog niet. Ondertussen wil Macron in Frankrijk het goede voorbeeld van zijn Duitse collega’s overnemen. De wet tegen ‘fake news’ zal het mogelijk maken om complete sites weg te halen. In tijden waarin de oppositie, opkomende partijen zoals een jaar geleden FvD en kritische geluiden online kunnen laten horen zal dit ook monddood gemaakt worden. Min of meer wist president Macron onder andere ook het volgende te melden tijdens zijn Nieuwsjaarstoespraak: “Op het internet gaan we andere regels toepassen tijdens verkiezingsperioden. Zoals u weet kun je al ‘fake news’ op de sociale media zetten voor niet meer dan enkele tienduizenden euro’s, en kun je dat volledig anoniem doen.” 

En wij? Wij hebben een D66-minister genaamd Ollongren (lees: censuurminister) die voor hetzelfde streeft in ons landje: onwelgevallige sites en meningen zullen en moeten kapot! Vergist u niet in hoe deze knappe blonde dame het verpakt. Het. Is. Uw. Vrijheid.

Tot slot een kleine ergernis uit de DVHVW-hoek omtrent rapper Boef. Laat schreeuwlelijkerds, rappers of andere kansenparels juist online zeggen wat zij willen. Daar kan vervolgens afschuw over worden uitgesproken en een discussie over ontstaan. Over wat? De taal die dit soort lui bezig houdt. DVHVW heeft zitten grijnzen hoe spastisch de ‘progressieven’ de Boefophef weer moesten verdraaien naar bijvoorbeeld een Thierry Baudet, want Baudet zegt “vrouwen zijn minderwaardig”. Of: “Alle mannen denken zo en zijn fout.” Tja tegelijk opkomen voor de vrijheden van de vrouw en boys van de straat met een Arabische achtergrond gaan niet altijd samen. En dan echt het aller aller laatste is een shout out naar al die laffe merken en organisaties die zich laten intimideren of laf hun handen aftrekken van een samenwerking zodra er wat druk ontstaat. Hypocriet! Van Boef is allang duidelijk wat voor taal ‘deze moeilijke boy’ gebruikt en hetzelfde geldt voor de satire en politieke incorrecte meningen van de heren aan tafel bij Voetbal Inside.