SCP: “Afkalvende steun voor de vrijheid van meningsuiting”

Terechte vermelding van de VVMU, matige conclusies en alles is prachtig volgens NOS

0
54
Kalverstraat
Wij hebben meer te besteden en leven we op alle fronten beter dan 25 jaar geleden volgens het SCP-rapport. (Bron foto: Marcel Oosterwijk / flickr -https://flic.kr/p/h47ewq)

En toen was daar ineens het SCP-rapport. Een dik boekwerk waarin het Sociaal en Cultureel Planbureau de sociale situatie van ons landje in kaart brengt. 

Uiteraard wil de staatsomroep u doen geloven met de kop boven het artikel dat alles koek en ei is en we zijn nog nooit zo gelukkig geweest. “SCP: leven Nederlander op alle fronten beter”, zo kopt de NOS.

Tweet NOS

In de slipstream van de nieuwe aanwinst en held Wierd Duk lijken meerdere redacteuren bij De Telegraaf steeds vaker met een ander geluid naar buiten te komen. Dit is wat de lieden van de Basisweg onder andere uit het SCP-rapport halen: “Een andere opvallende ontwikkeling is de afkalvende steun voor de vrijheid van meningsuiting. 25 jaar geleden vond nog 4 op de 5 Nederlanders dat iedereen vrij moet zijn om in het openbaar te zeggen wat hij of zij wil, waar dat nu nog maar voor 2 op de drie geldt. Wel waren de grote voorstanders van de vrijheid van meningsuiting destijds vooral links georiënteerd, waar sinds 2008 de rechterflank zich daarbij heeft gevoegd. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de discussie over wat je allemaal moet kunnen zeggen ‘steeds vaker wordt gevoerd in de context van de multiculturele samenleving.'” 

Dit vermoeden van de onderzoekers komt duidelijk uit een linkse hoek. Uiteraard komt kritiek op de multiculturele samenleving uit de rechtse, realistische, hoek, maar dat alleen is te kort door de bocht. Dat er op links een vijfde colonne het debat probeert te vermoorden door het vrije kritische woord te bestempelen als ‘hate speech’ of racisme is wellicht een zaak die meer belichting verdient als reden van deze verschuiving. Politieke correctheid en de vrijheid van meningsuiting gaan anno 2017 niet meer samen door één deur.

Daarnaast komt de criminaliteit ook naar voren in het rapport. “De ondervonden en de geregistreerde criminaliteit zijn in het afgelopen decennium gedaald. Het aandeel slachtoffers daalde in dezelfde periode, van 28% in 2005 naar 17% in 2016”, aldus het rapport. De ondervonden en de geregistreerde criminaliteit dus, hierbij wordt niet vermeld dat de bereidheid voor het doen van aangifte bijvoorbeeld daalt. Waarom? Dit wordt niet aangespoord. Door wie? Juist, door de politie. Dus ja, dat rapport, niet alles is wat het lijkt te zeggen.