Stefan Molyneux: “Waarom het vrije woord het allerbelangrijkste is”

Elke breuk met verschrikkelijke tradities hebben allemaal één ding gemeen: zonder het vrije woord zouden deze er niet zijn zoals wij ze nu kennen

0
108

Er wil wel eens een bijgoochem in een gezelschap zijn die de vrijheid van meningsuiting niet op waarde schat. Het is eigenwijsheid of eigenwijsheid in combinatie met onwetenheid die het belang van vrijheid van meningsuiting niet op juiste waarde weet te schatten. Gelukkig zijn er dan mensen zoals de Brits Ierse-Canadees, een politiek activist, filosoof en YouTuber. 

Waar ligt de grens van vrijheid van meningsuiting wordt geregeld over geschreven en gedebatteerd. En dit is het lastige… Daar zit een dunne scheidslijn dankzij de wet. Het strafrecht beperkt de vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld: het is in Nederland niet toegestaan om een ander bewust te beledigen op basis van ras, godsdienst, levensovertuiging, handicap of seksuele geaardheid. Maar dan heb je mensen zoals Hans Teeuwen die terecht zeggen: “Een grap kan beledigend zijn en is vaak een waarheid die mensen liever niet willen horen.”

Waar de grens ligt is een onderwerp die hoog op de agenda moet blijven staan in het Westen. Steeds vaker heeft het vrije woord niet de volledige vrijheid die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Maar waarom de vrijheid van meningsuiting zo belangrijk is, legt Stefan Molyneux in één van zijn vlogs. Een fantastisch instrument om jouw mening te ventileren. Hoewel… Fantastisch instrument? Ook online heeft het vrije woord te maken met censuur.